P.W. "Cleome"
ul. Rzemieślnicza 942-200 Częstochowa
(brak odbiorów osobistych)
tel. 511 773 251
Proszę dzwonić w sprawach pilnych w godzinach pracy (9-16 poniedziałek-piątek!!)
Gadu-gadu: 6179931
email: sklep@sadzonkikwiaty.pl
LUKRECJA GŁADKA - GLYCYRRHIZA GLABRA
OPIS ROŚLINY:
Korzeń lukrecji i sok lukrecji to jedne z najbardziej wszechstronnych i niezwykle skutecznych leków roślinnych, które
znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie.
Roślina zielna o mocnym, zdrewniałym kłączu dorastająca do 1,5–2 m długości, z którego wyrasta wysoka łodyga
sięgająca do 1,8 m wysokości.
Liście skórzaste, , ciemnozielone, ostro zakończone, kwiaty drobne, motylkowe liliowo-fioletowe, zebrane w
groniastekwiatostany. Kwitnienie przypada na miesiące czerwiec – lipiec.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Korzeń lukrecji jest składnikiem wielu preparatów roślinnych.
Lukrecja znakomicie wpływa na układ pokarmowy, łagodząc niestrawność i podrażnienie żołądka. Ochronną warstwą
pokrywa śluzówkę i przełyk, działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii.
Korzeń lukrecji suszony lub świeży działa rozkurczowo, używany jest jako środek wykrztuśny, przeczyszczający,
moczopędny. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i pobudza przemianę materii, zapobiega wzdęciom oraz kolce
jelitowej. Wpływa korzystnie na wydzielanie hormonów. Jest również dodatkiem do innych lekarstw dla poprawiania ich
smaku. Dobre rezultaty uzyskano w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
W medycynie lukrecja jest składnikiem leków i kosmetyków, pełni w nich funkcje przeciwrakowe, przeciwwrzodowe,
przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gardła.
Jej właściwości antyalergiczne są przydatne w leczeniu nieżytu nosa, zapalenia spojówek i astmy oskrzelowej.
Stosowana miejscowo może być przydatna w leczeniu zapalenia skóry, egzemy i łuszczycy.
WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE:
Starty korzeń świetnie nadaje się też do przyprawiania potraw kuchni.
W browarnictwie korzeń używany jest jako przyprawa przy produkcji niektórych gatunków piwa.
W przemyśle tytoniowym używany jako przyprawa smakowa.
Używana w krajach zachodnich przy produkcji słodyczy(zawiera 40 razy więcej cukru)
Uprawa i pielęgnacja:
Może być uprawiana przez wiele lat w tym samym miejscu. Dość szybko się rozrasta i może być ekspansywna dlatego
można uprawiać w pojemnikach. Stanowisko słoneczne, lubi glebę żyzna, wapienną. Zbiór korzeni i rozłogów jesienią
lub wczesną wiosną. Wykopuje się korzenie roślin 3- lub 4-letnich.
Komplet: 7 nasion
Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!!
Źródła :
By Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12734912
Pharaoh han [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], źródło: Wikimedia Commons