Cleome

Kontakt

P.W. "Cleome"

ul. Rzemieślnicza 9
42-200 Częstochowa
(brak odbiorów osobistych)
tel. 511 773 251
Proszę dzwonić w sprawach pilnych w godzinach pracy (9-16 poniedziałek-piątek!!)
Gadu-gadu: 6179931
email:




HYZOP LEKARSKI - HYSSOPUS OFFICINALIS


WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE : KWIATY JADALNE
Hyzop pachnie kamforą i miętą, świeże listki lub suszone ziele zaostrzają smak mdłych potraw, zwłaszcza zup, pasztetów i sałatek warzywnych majonezowo-śmietanowych, dodaje się do potraw ciężkostrawnych. Od dawna stosuje się do aromatyzowania napojów bezalkoholowych i likierów . Dodaje się do ciast owocowych, kompotów, sorbetów, wzbogaca smak owoców i warzyw; moreli, wiśni, brzoskwiń i malin, buraków, kapusty, kabaczków, roślin strączkowych, grzybów. W kuchni używamy liście i młode pędy oraz kwiaty. Dobrze komponuje się z innym przyprawami tj. pietruszką, trybulą, miętą, tymiankiem. Kwiaty hyzopu mają anyżowy smak, stosujemy do ozdabiania słodkich wypieków, ale także pikantnych potraw, ładnie komponują się z serami.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Hyzop wchodzi w skład kropli Pectosol. Ziele hyzopu ma zastosowanie w leczeniu nieżytów przewodu pokarmowego, zaburzeń trawienia, braku apetytu, bólów brzucha, wzdęć i biegunek.
OPIS ROŚLINY:
Rzadko występująca roślina lecznicza i wysoce miododajna. Jest to drewniejąca bylina dorastająca do ok. 50cm, o lancetowatych liściach zebranych na pędzie w okółki. Kwiaty ma drobne, koloru od białego, przez różowy do fioletowo niebieskiego, zebrane na szczycie łodyg w kwiatostany przypominające kłosy. Kwitnie od lipca do sierpnia.
Uprawa i pielęgnacja:
Roślina mało wymagająca, lubi miejsca słoneczne, suche i wapienne. Długowieczna i mrozoodporna.
Komplet: 100 nasion

Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!!

Cena: 3.8 Dodaj do koszyka