P.W. "Cleome"
ul. Rzemieślnicza 942-200 Częstochowa
(brak odbiorów osobistych)
tel. URLOP DO 21.08.2019
Proszę dzwonić w sprawach pilnych w godzinach pracy (9-16 poniedziałek-piątek!!)
Gadu-gadu: 6179931
email: sklep@sadzonkikwiaty.pl
HYZOP LEKARSKI - HYSSOPUS OFFICINALIS
WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE : KWIATY JADALNE
Hyzop pachnie kamforą i miętą, świeże listki lub suszone ziele zaostrzają smak mdłych potraw, zwłaszcza zup,
pasztetów i sałatek warzywnych majonezowo-śmietanowych, dodaje się do potraw ciężkostrawnych. Od dawna stosuje
się do aromatyzowania napojów bezalkoholowych i likierów . Dodaje się do ciast owocowych, kompotów, sorbetów,
wzbogaca smak owoców i warzyw; moreli, wiśni, brzoskwiń i malin, buraków, kapusty, kabaczków, roślin strączkowych,
grzybów. W kuchni używamy liście i młode pędy oraz kwiaty. Dobrze komponuje się z innym przyprawami tj. pietruszką,
trybulą, miętą, tymiankiem.
Kwiaty hyzopu mają anyżowy smak, stosujemy do ozdabiania słodkich wypieków, ale także pikantnych potraw, ładnie komponują się z serami.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Hyzop wchodzi w skład kropli Pectosol. Ziele hyzopu ma zastosowanie w leczeniu nieżytów przewodu pokarmowego,
zaburzeń trawienia, braku apetytu, bólów brzucha, wzdęć i biegunek.
OPIS ROŚLINY:
Rzadko występująca roślina lecznicza i wysoce miododajna. Jest to drewniejąca bylina dorastająca do ok. 50cm, o
lancetowatych liściach zebranych na pędzie w okółki. Kwiaty ma drobne, koloru od białego, przez różowy do fioletowo
niebieskiego, zebrane na szczycie łodyg w kwiatostany przypominające kłosy. Kwitnie od lipca do sierpnia.
Uprawa i pielęgnacja:
Roślina mało wymagająca, lubi miejsca słoneczne, suche i wapienne. Długowieczna i mrozoodporna.
Komplet: 100 nasion
Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!!
Źródła :
Sten [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) lub GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)]
By Consultaplantas - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44977803