Cleome

Kontakt

P.W. "Cleome"

ul. Rzemieślnicza 9
42-200 Częstochowa
(brak odbiorów osobistych)
tel. 511 773 251
Proszę dzwonić w sprawach pilnych w godzinach pracy (9-16 poniedziałek-piątek!!)
Gadu-gadu: 6179931
email:




KAPUSTA TATSOI - JAPOŃSKA SAŁATA - BRASSICA RAPA


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I SMAKOWE:
Tatsoi jest warzywem o dość ostrym smaku przypominającym trochę smak rzodkiewki i kalarepy, używamy głównie do przyrządzania sałatek warzywnych, dodajemy na kanapki. Jest stosowane do sporządzania zup, można smażyć jak szpinak, lub zrobić pyszne pesto. Warzywo jest bogate w beta-karoten, witaminy A, C i K, oraz pierwiastki wapnia, fosforu, potasu i żelaza.
OPIS ROŚLINY:
Kapusta TATSOI nazywana też sałatą japońską to cenne warzywo azjatyckie coraz bardziej popularne w Europie i USA a teraz także w Polsce. Roślina tworzy przy ziemi rozetę składającą się z wielu liści - od 50do 80 sztuk, kształtu łyżeczkowatego, intensywnie ciemnozielonych i osadzonych na 5–10-centymetrowych ogonkach. Liście stanowią część jadalną, a ich zbiory można przeprowadzać stopniowo, już od siewek do w pełni wykształconych rozet.
Uprawa i pielęgnacja:
Tatsoi jest odporne na niskie temp. nawet do -25`C i może być zbierane nawet spod śniegu. Najlepiej uprawę prowadzić od wiosny do jesieni, wysiewając co jakiś czas nasiona do gruntu- mamy wtedy świeże liście przez długi czas. Liście należy spożywać od razu bo dłużej przechowywane szybko więdną. Po wysiewie młode liście możemy zbierać już po 45 dniach. Gleba powinna być przepuszczalna, dość żyzna, stanowisko słoneczne.
Komplet: 100 nasion

Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!!

Cena: 4.5 Dodaj do koszyka