Cleome

Kontakt

P.W. "Cleome"

ul. Rzemieślnicza 9
42-200 Częstochowa
(brak odbiorów osobistych)
tel. 511 773 251
Proszę dzwonić w sprawach pilnych w godzinach pracy (9-16 poniedziałek-piątek!!)
Gadu-gadu: 6179931
email:




SZPINAK DRZEWIASTY - CHENOPODIUM GIGANTEUM


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I SMAKOWE:
W Europie podczas I i II wojny światowej komosa była zbierana i wykorzystywana do spożycia jako warzywo. Podczas oblężenia Leningradu uratowała wielu ludzi przed szkorbutem i śmiercią głodową. Jest bardzo wydajna: 1- 3 szt komosy olbrzymiej jest w stanie wyżywić 1 osobę! Zbiera się młode pędy i młode liście: zbiory zaczynają się w czerwcu i trwają do września. Regularny zbiór pędów sprawia że rośnie bardziej gęsta i staje się bardziej krzaczasta. Komosa olbrzymia zwana szpinakiem drzewiastym jest bardzo smaczna i pożywna, jest w smaku o wiele lepsza od szpinaku. Zawiera dużo węglowodanów, białek, bogata w witaminy A, B1, B2 i C oraz w mikroelementy.
OPIS ROŚLINY:
Szpinak drzewiasty dorasta do 1-3 m wysokości / 1.5m szerokości. Łodyga jest prosta, liście na szczytach łodyg czerwono-fioletowe. Kwiaty niepozorne, kwitnie sierpień-wrzesień.
Uprawa i pielęgnacja:
Łatwa w uprawie, sama się rozsiewa, jest to roślina jednoroczna. Roślina rośnie szczególnie dobrze w pełnym słońcu lub w półcieniu, gleba obojętna. Jedna komosa olbrzymia potrzebuje obszar około 50cm x 50cm. Najlepiej rośnie gdy rozsieje się sama, ale można ją rozsiać późną jesienią na grządce i ewentualnie powtórzyć siew na wiosnę w marcu-kwietniu. Uprawę doniczkową należy rozpocząć na końcu lutego, początku marca i przesadzić w maju do gruntu.
Komplet: ok.30 nasion

Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!!

Cena: 4.5 Dodaj do koszyka