Cleome

Kontakt

P.W. "Cleome"

ul. Rzemieślnicza 9
42-200 Częstochowa
(brak odbiorów osobistych)
tel. 511 773 251
Proszę dzwonić w sprawach pilnych w godzinach pracy (9-16 poniedziałek-piątek!!)
Gadu-gadu: 6179931
email:




MIĘTA PIEPRZOWA - MENTHA PIPERITA


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Właściwości mięty doceniano już w starożytności. W medycynie znalazło zastosowanie ziele mięty, liście mięty, olejek i mentol, wykazują one działanie rozkurczowe, obniżają napięcie mięśni gładkich, polecane są w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólach brzucha, wzdęciach, w syndromie drażliwego jelita i przy braku łaknienia. Mięta pieprzowa zwiększa bowiem ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Olejek można stosować do inhalacji przy przeziębieniu i grypie, oraz miejscowo w postaci maści lub balsamu w nerwobólach i bólach mięśniowych. Przetwory mogą być stosowane w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, pomagają przy lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci. Jest dowiedzione, że mięta pieprzowa posiada właściwości przeciwnowotworowe oraz antyalergiczne. Mięta pieprzowa znalazła zastosowanie także w kosmetyce np. przy produkcji świec, perfum, kremów do masaży, płynów do ust, dodatków do kąpieli i innych kosmetyków. Ze względu na sporą zwartość mentolu wchodzi w skład past i proszków do czyszczenia zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej. Olejek można stosować na skórę głowy przyspiesza bowiem wzrost włosów, dodając parę kropel do szamponu pozbywamy się łupieżu.
WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE : KWIATY JADALNE
W przemyśle spożywczym mięta pieprzowa używana jest do wyrobu cukierków miętowych, niektórych likierów, gum do żucia. W kuchni używamy przy robieniu deserów, napoi chłodzących i herbat, sałatek owocowych, dodajemy do twarożków, ziemniaków i mięs. Herbata z liści mięty powinna być parzona pod przykrywką, liście należy przechowywać w ciemnych, szczelnych pojemnikach, aby surowiec nie stracił olejku eterycznego. Małe kwiaty mięty najczęściej dodaje się do sałatek owocowych, świeżych truskawek, musów i ciast czekoladowych. Może być również stosowany do dekoracji i dodania smaku potrawą z jagnięciny.
OPIS ROŚLINY:
Bylina silnie krzewiąca się o pokroju krzewiastym, dorastająca do 90cm wysokości. Liście ciemnozielone, obustronnie żółto kropkowane, kwiaty zebrane w kątach liści różowe do liliowych, kwitnie od lipca do sierpnia. Roślina miododajna.
Uprawa i pielęgnacja:
Łatwa w uprawie, najlepiej rośnie na żyznej, świeżej, próchnicznej glebie na stanowisku słonecznym. Mrozoodporność całkowita. Co 3 lata roślinę należy wykopać i podzielić celem odmłodzenia. Można uprawiać w doniczkach w domu.
Komplet: ok. 100 nasion

Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!!

Cena: 3.8 Dodaj do koszyka